Kilder til omega 3 – Omega 3 i mad

kilder til omega 3

Omega 3 fedtsyrer er vigtige for flere funktioner i kroppen, og de er lettest at få ved at spise fede fisk. Her kan du læse mere om, hvilke andre kilder vi får omega 3 fra, så du sikrer dig en afbalanceret kost med gode og omega 3-rige ingredienser.

 

Omega 3 fra fisk

Fede fisk som makrel, torsk, laks, ansjoser, sild og fytoplankton og alger indeholder omega 3. Det er også naturlige kilder til langkædede omega 3 fedtsyrer.

Omega 3- edtsyrerne fra marinekilder har dokumenterede effekter, og de er klassificeret som lange, flerumættede fedtsyrer. De omfatter EPA (Eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre).

 

Andre omega 3 kilder

Du kan også få omega-3 fra landbaserede planter og frø som hørfrø, chiafrø osv. Omega 3 fra landplanter er kortere og typisk ALA (alfa-linolensyre), som ikke giver de samme effekter i sig selv, som EPA og DHA. EPA og DHA kan produceres fra ALA, men kun i begrænsede mængder.

 

De vigtigste kilder til omega 3

Der findes mange fødevarekilder til omega 3, og her er en liste med et udvalg, samt hvilken form for omega 3 fedtsyre, der forekommer i dem:

Hørfrø (ALA)

Hampefrø (ALA)

Chiafrø (ALA)

Sardiner, sild (DHA+EPA)

Makrel (DHA+EPA)

Laks (DHA+EPA)

Hellefisk (DHA+EPA)

Tun (DHA+EPA)

Sværdfisk (DHA+EPA)

Muslinger (DHA+EPA)

Torsk (DHA+EPA)

Rødt kød (fra fedtvæv i planteædende dyr, ALA)

Alger (DHA+EPA)

 

Får du ikke nok omega 3 gennem kosten?

Hvis du ikke spiser nok omega 3 gennem kosten, enten fordi du ikke spiser fisk eller måske ikke spiser nok fisk, kan du bruge tilskud af omega 3, som både giver børn og voksne en god opfyldning af omega 3. De findes i let fordøjelige kapsler, som gør det nemmere for dig at indtage omega 3.

 

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
Login eller BLIV MEDLEM