OMEGA-3 KILDER I MAD – DU MÅSKE IKKE KENDER?

Omega-3 er er en vigtig og naturlig del af en varieret kost.  Ikke alle omega-3 fedtsyrer har den samme effekt. Her kan du læse mere om omega-3 og hvor de findes.

Klassiske omega-3 kilder i mad

De fleste ved efterhånden, at fisk som laks, ørred, sardiner, makrel, ansjoser og sild er gode kilder til omega-3. Faktisk de allerbedste. Det skyldes, at disse fisk har et højt fedtindhold og dermed også indeholder de langkædede, fedtsyrer kaldet EPA og DHA.

Det er de specifikke omega-3 fedtsyrer DHA og EPA som har en positiv effekt på hjertet, hjernen og synet. DHA bidrager nemlig til at vedligeholde et normalt syn og en normal hjernefunktion* mens DHA og EPA sammen bidrager til en normal hjertefunktion**.

Ikke kun til middag

Husk, at fødevarer som kaviar, makrel i tomat og røget laks også indeholder omega-3. Du behøver derfor ikke kun fokusere på fisk til middagsmaden, men kan med fordel sprede det over dagens forskellige måltider. Måske lidt kaviar eller en ansjosfilet over ægget til morgenmad? Og hvad med et par stykker knækbrød med makrel i tomat til frokost?

Omega-3 kilder i din mad Miljøbillede

Andre kilder til omega-3 i mad

Men hvad gør du, hvis du ikke kan lide fisk? Andre fødevarer, der giver os omega-3, er fx valnødder, græskarkerner, avocado, chiafrø, raps-, hørfrø- og sojaolie. Disse fødevarer er rige på de vegetabilske, kortkædede fedtsyrer, kaldet ALA der også tilhører omega-3 kategorien og som kroppen selv kan omdanne til EPA og DHA. Det er dog rejst tvivl om hvor effektiv denne omdannelsesproces er i kroppen.

Omega-3 som kosttilskud

Direkte kilder til EPA og DHA er dermed begrænsede, og det er nok en af grundene til, at mange foretrækker at tage et kosttilskud for at sikre sig, at de får dagsdosis på 250 mg DHA og EPA. Der er kvalitetsforskel i forhold til hvor meget de forskellige kosttilskud på markedet indeholder, så vælg dit omega-3 tilskud med omhu. Tjek indholdet af EPA og DHA pr. kapsel og vælg f.eks. Pikasol® Premium.

* Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

** Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Læs flere artikler her

Fisk Pikasol
OXIDATIONSMÅLINGER

Graden af oxidation for omega-3 (Totox) bliver udregnet ud fra målinger af peroxid og anisidin. Totox er et udtryk for oliens harskhed.

FOC Certificeret
FRIEND OF THE SEA

Alle Pikasol®'s produkter er Friend of the Sea-certificeret. Læs mere om certificeringen her:

https://friendofthesea.org/
Kapsler
KVALITETSSIKRET FRISK FISKEOLIE

Pikasols analyseresultater for Totox (harskhed) ligger væsentlig under brancheforeningen GOEDs grænseværdier